Květák

Květák má svůj původ hluboko v historii, pěstoval se už v době před naším letopočtem. S pěstováním začali na Středním východě, u nás se rozšířil v polovině 18. století. Dřív byl považován hlavně za zeleninu chudých, dnes víme, že díky množství prospěšných látek je jedním z prvků zdravé kuchyně.

Méně obvyklou variantou květáku je Romanesco, které má zelenožlutou barvu a růžice má uspořádané do pyramidy.  Je to zelenina bohatá na vitamin C, vitamin B9 neboli kyselinu listovou, vlákninu a karoten. Oproti květáku má pevnější strukturu, takže se hodí nejen jako příloha, ale i do nákypů a k zapékání.

VÍTE, ŽE?

  • Má velmi dobré účinky na organismus jako např. při ledvinových potížích, podporuje růst a obnovu buněk, účinný při tvorbě sliznice střev, podporuje krvetvorbu, snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém.

  • Podporuje dobrou funkci kloubů a má protisklerotické účinky.

  • Kromě draslíku, vápníku, hořčíku a fosforu obsahuje molybden, jód a síru.

  • Květák také obsahuje minimum tuku, proto je vhodnou dietní potravinou (ve 100 g je 25 kcal). 

  • Některé lidi může konzumace květáku nadýmat, což můžou ovlivnit přidáním česneku, kmínu nebo koriandru. 

 

Vyzkoušejte naše produkty:

Vyzkoušejte recepty z květáku:

Dodavatel kvalitní zmrazené a sterilované zeleniny pro profesionální gastronomii.