Špenát

Špenát je důležitá listová rostlina. Původ má v Jihozápadní Asii, patrně v Persii. Samotný název je odvozován z perského "Esfenaj". Přes Sýrii a Arábii se dostává do Afriky a poté do Španělska a dále se šíří v Evropě.

Špenát je oblíbený pro svou chuť, ale i nutriční hodnotu. Je bohatým zdrojem vitamínu B9, vitamínu C, hořčíku a železa.

Po omezenou dobu se dá čerstvý skladovat v lednici, mnohem déle se však uchová, když se oprané, posekané listy zmrazí, čehož příkladem je i náš vynikající špenát Bonduelle v několika variantách. Lze ho konzumovat jak v syrovém stavu, tak různě tepelně upravený, ovšem tepelnou úpravou ztrácí většinu účinných látek i vitamínů.
 

VÍTE, ŽE?

  • Odedávna se špenát doporučuje na vysoký krevní tlak (obsahuje četné množství draslíku, který reguluje krevní tlak), anémii a také zácpu.

  • Funguje jako prostředek na prevenci rakoviny.

  • Našemu tělu dodá beta-karoten a působí antioxidačně, pomáhá předejít degeneraci žluté skvrny oční sítnice, která způsobuje slepotu.

  • Syrová čerstvá šťáva je jednou z nejvýživnějších potravin pro všechny zažívací a zvláště vylučovací orgány. Zatímco projímadla účinkují drážděním dolního úseku střeva, špenátová šťáva sleduje přirozenou cestu a vyživuje buňky, tkáně, nervy a svaly, takže může probíhat zcela normální vylučování. Přidáním mrkvové šťávy si vyrobíte směs, která nakopne normální tonus střeva.

Vyzkoušejte naše produkty:

Vyzkoušejte recepty ze špenátu:

Dodavatel kvalitní zmrazené a sterilované zeleniny pro profesionální gastronomii.