Kachní stehno se zelím a řepou

Kachní stehno se zelím a řepou

POČET PORCÍ :10
DOBA VAŘENÍ :100 min

INGREDIENCE

  • 2500 g Bonduelle řepy na nudličky
  • 1750 g kachních stehen
  • 1 velká hlávka červeného zelí
  • 250 g másla
  • badyán
  • skořice
  • 5 ks velké cibule (nejlépe červené)
  • 15 lžic cukru
  • 500 ml červeného vinného octa
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • 10 ks jablek, oloupaných a nakrájených na plátky
  • 20 lžic čerstvě nastrouhaného křenu
  • med
  • hrst nasekaných lístků petrželky (nebo více podle chuti)
  • sůl a pepř

POSTUP

1. krok
  • Kachní stehna omyjte a vložte do pekáče. Osolte, okmínujte a trochu podlijte. Přiklopte druhým pekáčem a pečte 60 min.
2. krok
  • Po 60 minutách odklopte (případně podlijte), zvyšte teplotu na 250–270 °C a pečte dalších 30 min. (Po 20 min potřete medem a nechte 10 min dojít dokřupava.)
3. krok
  • Mezitím, co se kachna peče, odstraňte ze zelí vnější listy a rozkrojte hlávku na čtvrtky. Ty nakrájejte najemno.
4. krok
  • Rozehřejte máslo, přidejte badyán a skořici a krátce orestujte. Přidejte pokrájenou cibuli, červenou řepu, zelí, vše posypte cukrem a přelijte octem i pomerančovou šťávou. Směs osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Poté vše duste asi tři čtvrtě hodiny. Občas promíchejte.
5. krok
  • Do zelí přimíchejte jablka a duste ještě další tři čtvrtě hodiny. Nakonec do zelí vmíchejte polovinu křenu.
6. krok
  • Rozehřejte máslo, přidejte badyán a skořici a krátce orestujte. Přidejte pokrájenou cibuli, červenou řepu, zelí, vše Zbylý křen promíchejte s petrželkou a pomerančovou kůrou a touto směsí před podáváním zelí posypte. Podávejte spolu s upečenou kachnou.
7. krok
  • BON APPÉTIT!