Rajčata

Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu na světě. Tato zelenina má kořeny v subtropických pásmech Jižní Ameriky, kde začali rajčata pěstovat peruánští indiáni již v 5. st. př. n. l. Poté, co byla objevena Amerika se rajčata rozšířila do Evropy. Název tomato, pochází z aztéckého názvu tomatl.

Na našem trhu se setkáváme nejčastěji s rajčaty keříčkovými či masitými a v různých barvách, od červených, přes oranžové až ke žlutým. Ve skutečnosti existují po celém světě více než dvě stovky odrůd. V Asii jsou například oblíbená rajčata růžová, sladší než červená. Existují také rajčata bílá, černá, nebo zelená. V USA dokonce vypěstovali rajče s modrým zabarvením.

VÍTE, ŽE?

  • Obsahují především karotenoidy, které dodávají zelenině barvu. Karotenoidy patří mezi významné antioxidanty a tím se snižuje vznik rakoviny.

  • Obsahují lykopen, látku, která se vyskytuje ve slupkách zralých plodů. Jde o velmi silný antioxidant - pohlcuje volné radikály, které ničí buňky. Ten se lépe vstřebá tepelnou úpravou, takže ho neubude ani v rajčatové omáčce a kvalitním kečupu. Tato látka napomáhá při prevenci i léčbě srdcových chorob.

  • Posilují metabolismus, buněčnou strukturu a chrání sliznice v celém těle. Povzbuzují mozek a nervy, pomáhají při chronické únavě.

  • Obsahují hodně vody, až 94%, čímž představují další možnost, jak pokrýt denní dávku tekutin.

Vyzkoušejte recepty z rajčat:

Dodavatel kvalitní zmrazené a sterilované zeleniny pro profesionální gastronomii.