Lilek

Lilek má domov v jihovýchodní Asii, hlavně v Barmě a Indii, kde se pěstuje od nepaměti. I u nás se v posledních letech začíná častěji objevovat v obchodech a vzrůstá zájem o jeho použitelnost a přípravu. Na pultech obchodů můžeme kromě klasického lilku. který má barvu fialovou najít i lilky jiné barvy: růžové, proužkované, či dokonce bílé a tzv. baby lilky. 

Připravíte si z něho i falešný kaviár oblíbený v Rumunsku i Rusku. K pečeným pomačkaným plodům přidáte olej, sůl, pepř, citronovou šťávu a podle chuti i papriku a cibulku.

VÍTE, ŽE?

  • Snižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje trávení. 

  • Nízká energetická hodnota umožňuje využívat lilky při dietách.

  • V obsahu draslíku předčí dokonce i zelí, mrkev a cibuli. Ve slupce se skrývá rutin, který zpevňuje cévy a má také protisklerotické účinky.

  • Nedostatečně zralé lilky obsahují jedovatý alkaloid solanin, proto by se syrové neměly konzumovat.

  • Lilek by se neměl před tepelnou úpravou loupat, protože se právě pod ní skrývá nejvíc tělu prospěšných látek.

 

Vyzkoušejte naše produkty:

Vyzkoušejte recepty z lilku:

Dodavatel kvalitní zmrazené a sterilované zeleniny pro profesionální gastronomii.