Lilek
Lilek má domov v jihovýchodní Asii, hlavně v Barmě a Indii, kde se pěstuje od nepaměti. I u nás se v posledních letech začíná častěji objevovat v obchodech a vzrůstá zájem o jeho použitelnost a přípravu. Na pultech obchodů můžeme kromě klasického lilku. který má barvu fialovou najít i lilky jiné barvy: růžové, proužkované, či dokonce bílé a tzv. baby lilky.
Připravíte si z něho i falešný kaviár oblíbený v Rumunsku i Rusku. K pečeným pomačkaným plodům přidáte olej, sůl, pepř, citronovou šťávu a podle chuti i papriku a cibulku.
VÍTE, ŽE?
-
Snižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje trávení.
-
Nízká energetická hodnota umožňuje využívat lilky při dietách.
-
V obsahu draslíku předčí dokonce i zelí, mrkev a cibuli. Ve slupce se skrývá rutin, který zpevňuje cévy a má také protisklerotické účinky.
-
Nedostatečně zralé lilky obsahují jedovatý alkaloid solanin, proto by se syrové neměly konzumovat.
-
Lilek by se neměl před tepelnou úpravou loupat, protože se právě pod ní skrývá nejvíc tělu prospěšných látek.