Cukrový hrášek
Hrášek, který se nemusí loupat a jí se i s lusky pochází z východní Asie. Při stěhování národů na západ se rozšířil do Malé Asie a Evropy, kde se pěstuje pravděpodobně již od 8. století. Všechny druhy hrášku se původně konzumovaly celé, bez vylušťování zrna.
Cukrový hrášek, jak se taky nazývá, se pěstuje výhradně pro zelené lusky a nedozrálá šťavnatá semena. Lusky zelené barvy jsou drobné, cca 4–6 cm dlouhé, velmi křehké a šťavnaté. Semínka jsou velmi sladká a jemné chuti, stejně jako slupka. Není třeba je zvlášť čistit, pouze seříznout špičky a odstranit vlas po jeho straně.
VÍTE, ŽE?
-
Lusky cukrového hrášku jsou bohatší na vitaminy než vyloupaný zelený hrášek. Obsahují především vitamin C (100g převyšuje denní doporučenou dávku), vitaminy skupiny B, fosfor, zinek, železo a betakaroten a draslík. Naproti tomu ale neobsahuje tolik bílkovin.
-
Je ideální přílohou k různým druhům masa a ryb. Jí se buď syrový, nebo krátce spařený vroucí vodou, opečený rychle na másle či oleji.
-
Vynikající je do vegetariánských jídel, salátů, asijské kuchyně, nebo i do italského rizota.