Červená paprika
Červené papriky se původně pěstovaly na okrasu nebo jen jako koření. O konzumaci dužniny zjistili lidé až o mnoho let později. Objeveny byly Španěly v Mexiku.
Dnes se využívají zejména dva druhy papriky. Paprika roční a chilli, přivezené do Evropy jako indiánský pepř. Na stupnici štiplavosti vyhrává odrůda Habanero. Když sníte štiplavou papričku, doporučuje se nezapíjet vodou, ale tomatovou šťávou či džusem. Pomoci může i citrón, jenž pálivost neutralizuje.
VÍTE, ŽE?
-
Červená paprika je jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C.
-
V období chudém na sluneční záření si vitamin D doplníte právě červenou paprikou.
-
Posiluje naši obranyschopnost a stimuluje zažívání, má dobrý vliv i na náš zrak a ochranu kůže, napomáhá lepší regenerací tkání.
-
Červená paprika obsahuje látku lykopen, která má preventivní význam proti rakovině prostaty.
-
Na váš citlivý žaludek pomůže, když si slupku z papriky odstraníte pečením. Pečte papriku v troubě tak dlouho, dokud se slupka nezačne sama oddělovat.