Černý kořen

Černý kořen je také lidově označovaný jako hadí mord. Svůj název si získal podle svých pozitivních účinků proti nemocem a hadímu uštknutí. Jedna z lidových pověstí také úváděla, že pokud se vám podaři umístit černý kořen jedovatému hadovi do úst, pak zahyne.

Je možné jej konzumovat v syrovém stavu, nejčastěji jako doplněk do salátů, nebo jej tepelně upravit. Jeho využití a příprava je podobná jako třeba u chřestu nebo květáku. Hodí se na přípravu pyré, polévek, jako příloha, můžete ho zapéct s bešamelem nebo třeba osmažit v klasickém trojobalu. Na lidský organismus má široké množství pozitivních účinků. Je lehce stravitelný a obsahuje látku zvanou allantoin, která napomáhá k obnově trávících procesů v organismu. Napomáhá při dně a pozivně působí na nervovou soustavu. Díky své nízké kalorické hodnotě je více než vhodný při dietách.

Víte, že?

  • Při loupání pouští černý kořen lepkavou tekutinu - latex. Doporučujeme proto použít rukavice, nebo jej před loupáním 20 - 25 minut povařit. V opačném případě nejde z rukou smýt minimálně do dalšího dne.

  • Listy černého kořene mají v kuchyni podobné využití jako špenát.

  • Černý kořen je pěstován i pro krásu svých žlutých květů, které navíc jemně voní po čokoládě.

Vyzkoušejte naše produkty:

Dodavatel kvalitní zmrazené a sterilované zeleniny pro profesionální gastronomii.