Brambory

Pochází z horských oblastí jihoamerických And. Předek evropských brambor má podle odborníků svůj původ na chilském ostrově Chiloé a na starý kontinent ho přivezli španělští mořeplavci v roce 1565. V Evropě byly brambory zpočátku přijímány se značnou nedůvěrou. Byly považovány za pohanskou, nečistou plodinu, která je dokonce zdraví ohrožující. Někteří lékaři je však předepisovali jako lék na celou řadu onemocnění. V evropských zemích se jako běžná potravina rozšířily až koncem 18. století.

Brambory jsou obecně v České republice velmi populární zeleninou, která nás oslovila v mnoha variantách. Tradičně jako přílohu jíme brambory vařené, pečené, nebo kaši, hlad zaženeme rychle hranolkami a s oblibou mlsáme slané lupínky.

VÍTE, ŽE?

  • Brambory mají žlutou až světle hnědou barvu, ale můžeme také natrefit na červené či fialové brambory.
  • Brambory jsou lehkou a dietní zeleninou, zdrojem vitamínu C a B, draslíku, hořčíku, fosforu a železa.

  • Šťáva ze syrových brambor se v medicíně využívá na trávicí potíže, poruchy jater a žlučové kameny.
  • Plátky syrového bramboru jsou vynikajícím obkladem na opary a omrzliny.

Vyzkoušejte recepty z brambor:

Dodavatel kvalitní zmrazené a sterilované zeleniny pro profesionální gastronomii.