ico_home.gif, 888B Hlavní stránka   ico_kontakt.gif, 66B Kontakty    ico_letter.gif, 67B Newsletter   ico_mapa.gif, 68BMapa stránek

Bonduelle - chuť, která je vidět... Facebook

ROMANESCO (Brassica oleracea)

Původ Romanesca nalezneme v Itálii, při pobřeží Jadranu. Jedná se o druh košťálové zeleniny, která pro svůj růst vyžaduje dostatek vody a slunce. Tvarem i chutí se podobá brokolici i květáku. Sazenice se vysazují na konci května a ručně sklízí v listopadu. Romanesco potřebuje pro správnou vyzrálost hlaviček vysoké denní a nižší noční teploty.

Ve Francii se pěstuje od roku 1990 a to převážně v Bretani. Někdy se mu zde říká "věžatý květák" a to díky svému zvláštnímu tvaru, který představuje růžice uspořádané do pyramidy. Má však pevnější konzistenci než klasický květák, proto je vhodné i do nákypů a na zapékání.

Je zdrojem vitaminu B9 (kyseliny listové) a vitaminu C. V jedné porci romanesca (100 g) je obsažena téměř celá denní dávka vitaminu C pro dospělou osobu a 30% vitaminu B9.

Pro svůj dekorativní vzhled a svěží zelenožlutou barvu je romanesco vhodné zvláště jako příloha, výborně chutná v zeleninových salátech a s brokolicí, květákem či mrkví vytváří zajímavou barevnou i chuťovou kombinaci. Má pevnější konzistenci než klasický květák, proto je vhodné i do nákypů a na zapékání.

Všechna práva vyhrazena © 2015 BONDUELLE s.r.o.