ico_home.gif, 888B Hlavní stránka   ico_kontakt.gif, 66B Kontakty    ico_letter.gif, 67B Newsletter   ico_mapa.gif, 68BMapa stránek

Bonduelle - chuť, která je vidět... Facebook

LILEK (Solanum melongena)

Lilek a jeho temně fialová barva s ušlechtile kulovitým, případně fazolovitým tvarem a lesklou slupkou zůstává pro mnohé z nás zeleninou téměř neznámou. Možná vás tedy překvapí, že Pražané plody baklažánů, jak se mu tehdy říkalo, mohli na tržišti kupovat již kolem roku 1880.
Prapůvod baklažánu neboli lilku vejcoplodého (Solanum melongena) se pravděpodobně nachází ve starověké Indii. Brzy se rozšířil do Afriky a poté, někdy mezi 13. a 15. stoletím do Evropy, kde se pěstoval nejprve v Itálii a ve Španělsku. Odtud jeho cesta vedla na Balkán a do Francie. Poté se dostal na sever - na Slovensko do okolí dnešní Nitry.

Dnes je na 7. místě ve světové produkci zeleniny. Vzhledem k tomu, že se jedná o rostlinu velmi teplomilnou, v našich zeměpisných šířkách ji lze pěstovat v pařeništi nebo ve skleníku.
Tato plodina obsahuje dostatečné množství provitamínu A, stopové prvky (molybden, mangan a bor). Přítomnost manganu vysvětluje orientální pověsti o sexuální stimulaci lilku. Lékaři se rovněž domnívají, že konzumaci baklažánů může mít příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Podle nejnovějších amerických výzkumů obsahuje lilek také značné množství rostlinných antioxidantů (především kyseliny chlorogenové), které mohou být účinnou ochranou před stresem a infekcemi. Dokonce ho prý oceníte při ledvinových a močových potížích.

Lilek je velmi oblíbený hlavně v Indii, kde ho najdete téměř na každém jídelním lístku. Je to pokrm, který se mezi Indem a Gangou konzumuje v podstatě každodenně. Dále se těší velké oblibě v Číně, Japonsku, Indonésii, Turecku, na Balkáně a v jižních oblastech Ruska, kde si z lilků připravují dokonce i kaviár. Ve Francii je lilek neodmyslitelnou ingrediencí jižní krajové speciality "Ratatouille".
Jeho příjemně, kořenitě nasládlá chuť je vyhledávána zvláště labužníky. V kuchyni nachází široké použití. Z čerstvých plodů se dají připravovat aromatické saláty a například takové dušené baklažány s česnekem a další zeleninou vytváří velmi zajímavé chuťové kombinace. Lilek lze upravovat také smažením, výborný je zapékaný např. s mozzarelou, rajčaty, plněný mletým masem apod.

Všechna práva vyhrazena © 2015 BONDUELLE s.r.o.