ico_home.gif, 888B Hlavní stránka   ico_kontakt.gif, 66B Kontakty    ico_letter.gif, 67B Newsletter   ico_mapa.gif, 68BMapa stránek

Bonduelle - chuť, která je vidět... Facebook

CUKETA - hodnotný zdroj vody a vlákniny

Cuketa se řadí k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo) a pochází z Mexica a Střední Ameriky. Je to velmi teplomilná rostlina. Pro pěstování jsou nejvhodnější těžší a hlinitá půda, vyhnojená hnojem a zlehčená slámou. Cukety se vysévají přímo do země po 15. květnu nebo ji lze předpěstovat sadbu za oknem.

Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, obsahuje až 91% vody, 0,8% bílkovin, 2,5% sacharidů a 0,5% vlákniny. Cuketa je také bohatá na vitamin C (ve 100 g je ho 16 mg), vitaminy B1, B21, B3 a B6, vysoký je i obsah karotenu, draslíku a naopak velmi málo sodíku. Rovněž v nich nechybí dostatek fosforu, vápníku a hořčíku, obsahují také železo, měď, fluor a zinek.

Cuketa nachází bohaté uplatnění v dietní kuchyni. Působí dobře na trávící ústrojí a odvodňuje organismus. Doporučuje se při obezitě, onemocnění srdce, ledvin, při zácpě, žlučníkových chorobách, močových kamenech, ateroskleróze a revmatismu.Nejjemnější a chuťově nejlepší je cuketa ve velikosti 7 - 10 cm. Nejvíce je ceněna ta, která má ještě neopadlý velký žlutý květ. Ten je jakýmsi znakem čerstvosti a dá se plnit různými nádivkami. Zralost plodu poznáme podle dužiny, která má být bělavá, nažloutlá, až světle zelená.

Všechna práva vyhrazena © 2015 BONDUELLE s.r.o.